Gå til hovedindhold

Vuggestuen Spiloppen

Velkommen til Spiloppen. Vi vil fremme børns udvikling gennem nærvær, relationer og leg samt at gøre børnene robuste og klar til børnehaven.

Indhold

    I Spiloppen prioriterer vi, at dit barn får en god start på dagen. Vi siger altid godmorgen og er glade, engagerede og imødekommende.

    Vi ser på det enkelte barn som et unikt individ og ved, at børnene er forskellige og har forskellige behov. Derfor møder vi dem også på hver deres måde. Vi har en anerkendende og nærværende tilgang til barnet.

    Vores kerneopgave er at fremme børns udvikling gennem nærvær, relationer og leg samt at gøre børnene robuste og klar til det videre liv i børnehaven.

    Vi har god plads til leg og har indrettet vores hus til motoriske udfoldelser. Vi har bl.a. hoppemadrasser, en ribbe og tumleø - og alle vores motoriske redskaber er tilgængelige for børnene.

    Samtidig har vi masser af tid til andre aktiviteter såsom højtlæsning, dans, musik, sang samt kreative aktiviteter.

    Vi arbejder ud fra den pædagogiske læreplan med de seks læreplanstemaer, hvor vi har forskellige fokusområder i løbet af året. F.eks. sprog eller natur.

    Vi prioriterer et tæt forældresamarbejde i dagligdagen. Det er vigtigt for os at lære jer som forældre at kende, og vi ser jer som vigtige samarbejdspartnere, da I kender jeres barn bedst. Udover den daglige kontakt har vi fastlagte forældresamtaler og forældremøder. Vi har altid mulighed for at afholde samtaler efter behov.

    Vi har en engageret forældregruppe og et aktivt forældreråd, som bl.a. arrangerer forældrekaffe ca. fem gange om året.

    Vuggestuen Spiloppen har til huse på Engdalsvej 6 i naturskønne omgivelser ved Brabrandsøen. Det giver os gode muligheder for at besøge og udforske naturen med både turer til skoven og ned til søen.

    Vi er en funktionsopdelt vuggestue og har prioriteret plads til leg og motoriske udfoldelser både ude og inde.

    Vi har indrettet huset med plads til fordybelse og rum til f.eks. højtlæsning, sanglege eller leg med en mindre gruppe børn.

    Vi har en spisestue, som også bliver brugt til puslespil, at tegne og andre aktiviteter, der skal foregå ved et bord. I fællesrummet er et legekøkken, hoppemadrasser, stole til højtlæsning, ribbe og legetøj tilgængeligt for børnene. 

    Vores legeplads med bakker, stor sandkasse, gynger, vipper og legehuse. Vi har ”cykelbane” i form af fliser, så børnene har mulighed for at øve sig i at cykle og køre på scooter. Vi bruger vores legeplads meget både sommer og vinter.

    Dagligdagen i Spiloppen:

    • Kl. 6.30 åbner vuggestuen
    • Kl. 7-7.30 tilbyder vi morgenmad. Dog skal dit barn være her senest 7.20, hvis barnet skal have morgenmad.
    • Kl. 7.30-9 er der leg eller pædagogiske aktiviteter på stuen.
    • Kl. 9 er der samling. Vi bruger sangkuffert, sangbøger, rasleæg og sanglege. De voksne er på skift ansvarlige for samlingen, og børnene inddrages i at vælge sange, tælle osv.
    • Kl. 9.30-10.20 er vi på legepladsen, på ture eller har pædagogiske aktiviteter på stuen. Vi inddeler ofte børnene i mindre grupper, hvor vi kan have fokus på sprog, motorik eller sociale relationer.
    • Kl. 10.30-11 spiser vi frokost.
    • Mellem 11 og 12 er der leg, og vi putter børn.
    • Mellem 12.30 og 14.15 vågner børnene.
    • Kl. 14.15-14.45 spiser vi eftermiddagsmad.
    • Kl. 15-17 er der leg/aktiviteter inden for eller på legepladsen.
    • Kl. 17 lukker vuggestuen. Undtagen mandag og fredag hvor vi lukker 16.30.

    Traditioner

    Vi har flere forskellige traditioner i Spiloppen:

    • Fastelavn: alle børn må komme udklædt, og vi slår katten af tønden.
    • Spiloppens fødselsdag: Her bliver forældre og søskende inviteret til boller og kage.
    • Bedsteforældredag: vi inviterer bedsteforældrene til kaffe og kage i Spiloppen.
    • Julefest i Sognegården, hvor vi altid er så heldige, at julemanden kommer på besøg og har godteposer med til børnene.
    • Børnejulefrokost og børnegudstjeneste i kirken.
    • Vi har mulighed for at holde jeres barns fødselsdag og afslutning i vuggestuen.

    Vi har frokostordning i Spiloppen, hvor maden bliver leveret udefra.

    Derudover skal børnene hver dag have formiddagsfrugt og en eftermiddagsmadpakke med hjemmefra.

    Vi prioriterer en nærværende og hyggelig stemning omkring måltidet med tid til snak og ro til at spise. Vi øver både det at tale sammen og lytte til hinanden. Samtidig har vi fokus på selvhjulpenhed, mens vi spiser; at barnet selv kan hælde mælk op og putte mad på sin tallerken.

    Vi stemmer om det

    Det er dig som forælder, der er med til at bestemme, om der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning, eller om børnene skal have med madpakker med. Du stemmer om det hvert andet år.

    Læs mere om mad og måltider under aarhus.dk/kost

    Du vil blive inviteret til en opstartssamtale en af de første dage efter, at dit barn er startet i Spiloppen. Her fortæller du om dit barn - f.eks. soveritualer, har allergi eller bruger sut. Pædagogen og medhjælperen, som er ansvarlig for dit barns indkøring, fortæller om vuggestuen.

    Efter tre måneder har vi et nyt møde, hvor vi taler om barnets første tid. Det er den samme pædagog og medhjælper, som deltager. Du fortæller, hvordan du har oplevet barnets første tre måneder har været. 

    Status- og udviklingssamtale foregår, når barnet er mellem 2,5-2,9 år. Her taler vi om barnets udvikling, og hvad vi skal have fokus på at hjælpe barnet med. Både du samt pædagog og medhjælper forbereder sig til møde ved at udfylde et skema.

    Spørgsmål

    Hvis du har spørgsmål eller brug for en længere samtale med os, så sig endelig til.

    Børn forstår rigtig meget, selv om de ikke har et sprog. Derfor begrænser vi snak hen over hovedet på børnene. Grib i stedet for fat i os/ring/send en sms og bed om en samtale.

    Få indflydelse på hverdagen

    I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.

    Se, hvad vores bestyrelse i dagtilbuddet arbejder med under Fælles i dagtilbuddet.

    Samarbejde med forældre

    Dit barns udvikling og trivsel er rigtig vigtig for os. Vi arbejder derfor løbende med at udvikle og forbedre vores pædagogik.

    Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.

    Dit barns udvikling og trivsel

    Sidst opdateret: 12. september 2024